Šahist Borna Pehar kadetski prvak BiH

Borna Pehar, šahist Šahovskog kluba Brotnjo, osvojio je naslov prvaka u kategoriji M10 za kadete na 20. kadetskom i juniorskom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

U konkurenciji 117 igrača i igračica s područja cijele BiH, ŠK Brotnjo na prvenstvu održanom u Bijeljini predstavljali su: Borna Pehar, Ana Ostojić i Ante Pehar.

Prvenstvo je igrano po Bergerovom sustavu uz tempo igre 60 minuta po igraču, a igrači su bili podijeljeni u kategorije po starosnoj dobi.

U kategoriji M10 natjecalo se 10 kadeta, a nakon 9 odigranih kola Borna Pehar osvoji je naslov prvaka uz 7 pobjeda i 2 remija. S ukupno 8 osvojenih bodova Borna je zasluženo osvojio prvo mjesto i naslov prvaka BiH u svojoj kategoriji, što je rezultat koji Bornu vodi na Europsko kadetsko prvenstvo koje će se održati u Slovačkoj.

Nadomak medalji bila je i šahistica Ana Ostojić. Ana je nastup na državnom prvenstvu završila sa 6 osvojenih bodova i plasirala se na 4. mjesto a za trećeplasiranom Nađom Hadžiabdić, šahistica Brotnja zaostala je samo pola boda.

Junior Ante Pehar predstavljao je ŠK Brotnjo u juniorskoj kategoriji M18 u kojoj je nastup završio na diobi petog mjesta, što je dobar uspjeh s obzirom na rejting njegovih konkurenata.

– Čestitam Borni Peharu, Ani Ostojić i Anti Peharu koji su, nakon dobrih nastupa na prvenstvu Herceg – Bosne, predstavljali ŠK Brotnjo na državnom prvenstvu, a na poseban način Borni koji je postigao izvanredan uspjeh i koji je naš prvi član sa osvojenim naslovom državnog prvaka. Njegov uspjeh potvrđuje nadarenost Hercegovaca za šah, ali je isto tako i potvrda sustavnog rada u ŠK Brotnjo. Zahvaljujem se roditeljima koji se žrtvuju za potrebe kluba, župniku fra Marinku Šakoti, koji ima sluha i ustupa nam prostor te podržava rad Škole šaha, kao i načelniku općine Čitluk Marinu Radišiću i Športskom savezu Brotnja. Zahvalu svakako zaslužuju i Ivan Grgić, Petar Bogut, Vitomir Arapović i Alen Buntić koji su prenosili ili još uvijek prenose svoje znanje na djecu, a zahvalnost dugujemo i višim razinama vlasti te mnogim fizičkim i pravnim osobama koje pomažu rad kluba na različite načine. Vjerujem da nakon ovog uspjeha nećemo dugo čekati da netko od šahista i šahistica Brotnja ponovno postigne ovakav ili sličan rezultat – rekao nam je Dragan Prskalo, predsjednik Šahovskog kluba Brotnjo, i dodao da je pravo nastupa na državnom prvenstvu izborila i Mihaela Buntić, no da nije mogla nastupiti zbog bolesti.

Citluk.ba