Natjecatelji iz šest država nastupili na međunarodnom karate turniru „DBG Open 2019.“

Sedmi međunarodni karate turnir „DBG Open“ okupio je u subotu, 21. rujna u Čitluku šestotinjak natjecateljica i natjecatelja iz šest zemalja.

Turnir je održan u Gradskoj športskoj dvorani Čitluk, gdje su nastupili natjecatelji svih dobnih uzrasta natječući se u izvođenju kata i boreći se za odličja.

Posebno zanimljiv dio natjecanja bile su borbe u seniorskoj konkurenciji, kojima je prethodilo svečano otvaranje turnira, a na ovoj svečanosti sudjelovali su mnogobrojni uglednici iz karate sporta s područja BiH i Hrvatske, kao i ostali uzvanici.

Svojim dolaskom svečanost otvaranja uveličali su i podržali natjecanje primjerice Davora Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza, Zdenko Klepić, član Predsjedništva Karate saveza BiH, Zlatko Brkić, predsjedavajući Karate saveza F BiH, Hrvoje Cebić, predsjednik zagrebačkog Karate saveza, načelnik općine Čitluk Marina Radišića, Valentin Ćorić, učitelj i trenera koji je odgojio mnogobrojne karatiste s ovih prostora, Željko Jelavić, jedan od osnivača i prvi trener u čitlučkom karate klubu, Vjekoslav Šafranić, legenda hrvatskog karatea i brojni drugi.

Sve nazočne na početku svečanosti otvaranja turnira pozdravio je Josip Grbavac, predsjednik Organizacijskog odbora turnira i predsjednik UO Športskog saveza Brotnja, koji je na poseban način pozdravio uzvanike, natjecatelje i njihove trenere, kolege suce i sve gledatelje.

– Svi mi ovdje imamo sportski duh. Borimo se i natječemo se tko će biti bolji, tko će pobijediti, ali isto tako na kraju borbe pružimo ruku, držimo se i uživamo u jednom zdravom okruženju. Nadam se da je ovo početak, još jedna stepenica više a mi idemo dalje i sigurno ćemo ovaj turnir i sve što ga prati podići na jednu višu razinu. S obzirom na Organizacijski odbor i cijelu ekipu iz našega kluba ne sumnjam da ćemo biti u mogućnosti još više unaprijediti ovaj turnir – kazao je Grbavac.

Čitlučki turnir već sada je na vrhunskom nivou, na čemu je njegovim organizatorima iz KK Brotnjo-Hercegovina čestitao prof. dr. Zdenko Klepić, član Predsjedništva Karate saveza BiH. Klepić je u svom govoru zahvalio sucima iz sudačke organizacije, istaknuo suradnju karate saveza u BiH i Hrvatskoj te čestitajući organizatorima kazao:

– Zahvaljujem se organizatorima ovoga turnira što iz godine u godinu podupiru i održavaju karate na jednoj visokoj razini. Onakvim kakav je od utemeljenja godinama bio ovdje u Čitluku i nadam se da jedna olimpijska medalja iz karatea će stići u Hercegovinu. Hvala i čestitke još jednom.

Snažnu podršku turniru i karateu na području općine Čitluk daje i Hrvatski karate savez. Njegov predsjednik Davor Cipek bio je među uzvanicima koji su se obratili okupljenima.

– Dragi prijatelji, dopustite mi da vam se kao gost ovdje u BiH, u Čitluku, u ime UO HKS-a i osobno ime iskreno pozdravim i zahvalim na gostoprimstvu, iskazanoj dobrodošlici meni osobno i natjecateljima HKS-a koji su danas ovdje. Želim istaknuti činjenicu da sam posljednja dva dana počašćen prisustvom dvije istinske legende karate sporta na ovim prostorima, gospodinom Valentinom Ćorićem i gospodinom Vjekoslavom Ćatovićem. Gospodine Ćorić, i ovaj današnji turnir rezultat je vašeg višegodišnjeg rada i požrtvovnosti u karate sportu. Ja vam čestitam i zahvaljujem na tome! Želim iskreno čestitati i Organizacijskom odboru ovog turnira i svim članovima Karate kluba Brotnjo-Hercegovina. Mi iz karatea znamo kako su kalendari naših Saveza puni, no unatoč tome ovaj turnir danas ima 600 natjecatelja. Ja im iskreno čestitam na uspješnoj organizaciji. Svim sportašicama i sportašima želim puno sreće, posebno onima koji su osigurali svoju kartu za Svjetsko prvenstvo koje predstoji u Čileu, a susjednom prijateljskom Karate savezu BiH želim puno sreće i sportskog uspjeha u ovim novim izazovima koji nam predstoje iduće olimpijske godine. Sretno i hvala – kazao je Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza.

Josip Grbavac, predsjednik OO turnira, gospodinu Cipeku je uručio zahvalnicu za izniman doprinos i potporu međunarodnom karate turniru DBG Open, a ovakva zahvalnica uručena je i predsjedavajućem Karate saveza FBiH Zlatku Brkiću.

Brotnjaci su već desetljećima suvereni vladari bosanskohercegovačke i hrvatske karate scene a karatisti s područja općine Čitluk redoviti su reprezentativci i osvajači brojnih odličja na najprestižnijim sportskim natjecanjima. Uz bogatu prošlost, karate sport u Čitluku ima i svijetlu budućnost, a najnoviji primjeri za to su: Andrija Vasilj, Dane Juričić, Franjo Juričić, Stela Bulić, Ivan Niko Prusina, Irena Prga i sestre Kristina i Jelena Zovko.

Navedeni natjecatelji od prošlogodišnjeg turnira ostvarili su zapažene rezultate na prvenstvima Hrvatske, Svjetskoj ligi mladih i Prvenstvu Balkana pa su im stoga Valentin Ćorić i Vjekoslav Šafranić uručili priznanja.

Nakon uručenja priznanja članovima KK Brotnjo-Hercegovina, načelnik općine Čitluk Marin Radišić otvorio je turnir, te uz ostalo kazao:

– Brotnjo je kolijevka vinogradarstva i mjesec rujan je vrijeme kada slavimo rad naših vinogradara i vinara, mošt i mlado vino, te kada uz dosta pjesme i veselja obilježavamo ovu našu manifestaciju. Karate je sport koji u našoj općini ima dugu tradiciju. Ove godine obilježavamo četrdeset godina od kada je karate u našoj općini. To je najmasovniji sport u sportskoj obitelji Brotnja, sport koji je donio mnogo medalja, mnogo priznanja i koji je učinio mnogo za promociju naše općine. Kada imamo dvije tako duge tradicije, tradiciju manifestacije Dani berbe grožđa i tradiciju bavljenja karateom, i kada to povežemo zajedno onda je to najbolji primjer kako se nešto može uspješno organizirati i kako možemo lijepo predstavljati našu općinu i sve one ljepote koje ovdje imamo.

Kažimo i to kako su organizatori turnira za sve kategorije pripremili pehare i medalje, dok su najuspješniji seniori i seniorke dobili novčane i prigodne nagrade.

Prvo mjesto u seniorskoj kategoriji osvojio je Marin Brkić (Neretva), drugoplasirani je bio Stefan Gojčević (Bar), dok su treća mjesta u ovoj kategoriji osvojili David Čuljak (KK Grude) i Luka Kondić (Zagrebački karate savez).

Kod seniorki turnir je osvojila Vasilisa Bujić (Bar), drugo mjesto osvojila je domaća natjecateljica Irena Prga, dok su treća mjesta osvojile Ivana Galić (Posušje) i Karla Stražičić (Porto Tolero).

Citluk.ba