Brotnjak Ivan Martinac donio ključni bod: Hrvatska osvojila naslov europskog prvaka!

Hrvatska reprezentacija u sastavu Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ivan Martinac, Ante Mrvičić i Karlo Raguž u završnom meču 56. EP u karateu u Poreču pod vodstvom izbornika Danijela Vučića prvi put u povijesti osvojila je naslov europskog prvaka u ekipnim borbama u muškoj konkurenciji.

U finalnom dvoboju Hrvatska je pobijedila Crnu Goru s 3-0. Prvi bod osvojio je Anđelo Kvesić svladavši Nenada Dulovića s 3-1.

Beskompromisno, kao i u svim ekipnim borbama Kvesić je uvjerljivo nadigrao suparnika i osvojio početni bod u finalu.

Zbog ozljede crnogoroskog reprezentativca Predraga Smolovića, Zvonimir Živković ostvario je drugi bod bez borbe.

Treći bod djelo je Ivana Martinca koji je u završnici ostvario veliki preokret protiv Marija Hodžića 3-2 za ukupni trijumf hrvatske reprezentacije i veliko slavlje u porečkoj dvorani “Žatika”.

Hrvatska je na taj način samo na seniorskim EP i SP u karateu od hrvatske samostalnosti stigla do jubilarne 100. medalje, što karate uvrštava u vrh najuspješnijih sportova u našoj zemlji.

“Svi smo presretni”

– Svi smo presretni, imali smo visoka očekivanja, ali zlato je ostvarenje sna. Presretni smo, sigurno ćemo dobro proslaviti. Crna Gora je iznenađenje cijelog EP-a, pobijedili su velike zemlje, očekivali smo teži put, ali je ispalo super. Malo sam žalostan što sam izgubio za broncu, ali dolaze Olimpijske igre, vjerujem da mogu osvojizi zlato, poručio je Ivan Kvesić.

Enes Garibović poručio je sljedeće:

– Zaslužena pobjeda, imamo sjajnu ekipu. Ovo je potvrda minulog rada, odricanja, truda i svega. Tu je i vrhunsko vodstvo na čelu sa Savezom. Ponosan sam da sam član ove zlatne ekipe. Ovo je potvrda rada, kvalitete te vjetar u leđa za sljedeće natjecanje. Anđelo je vrhunski odradio prvi meč.

Ivan Martinac donio je odlučujući bod.

– Pripala mi je ta čast, o ovome sanjamo cijeli život. Ukazala nam se prilika na domaćem terenu. Zaslužili smo to.

Anđelo Kvesić također oduševljen.

– Probio sam led, povukao sam ekipu, pripala mi je ta čast. Odradili smo lavovski posao. Pojedinačno sam možda zakazao, ali evo sada je došlo ekipno zlato.

Hrvatska osvojila tri medalje

Na EP u Poreču hrvatska vrsta je ostvarila tri medalje – zlato – ekipno (M), bronce – ekipno borbe (Ž) (Ana Lenard, Lucija Lesjak, Lea Vukoja, Mia Greta Zorko) te Enes Garibović -75kg.

Najuspješnija je Turska, idući domaćin EP-a sa šest zlata (ukupno devet odličja).

Dva puta svirala se njemačka himna, po jedno zlato osvojile su reprezentacije Rusije, Ukrajine, Španjolske, Srbije, Azerbajdžana, Grčke, Italije i u posljednjem susretu EP-a – Hrvatske.

HRT.hr